MEMORIU COMPARATIV

cu privire la unele probleme tehnice, referitoare la programul de reabilitare termica a blocurilor mai vechi de 20 de ani in Romania
MEMORIU COMPARATIV

cu privire la unele probleme tehnice, referitoare la programul de reabilitare termica a blocurilor mai vechi de 20 de ani in Romania

Unul dintre cei mai importanți factori, care argumentează, folosirea SISTEMULUI TERMOIZOLANT SLAB VENTILAT în defavoarea SISTEMULUI TERMOIZOLANT PRIN LIPIRE, este factorul carbonatării ridicate a fațadelor blocurilor care au cel puţin 20 de ani vechime.

Carbonatarea înseamnă degradarea în profunzime a tencuielii şi chiar a betonului din stratul exterior al pereţilor, din care sunt alcătuite fațadele blocurilor, din cauza acțiunii în timp şi a concentrației mari de C02 si S02 din zonele urbane.

Aderența la aceste suprafețe a mortarelor obișnuite, pe baza de ciment Portland şi cu agregate sortate din balast de râu (care conţine şi balast rezultat din roci gelive – se sfarmă după 2-3 cicluri de îngheț – dezgheț), de aceea garanția oferită la fațadele izolate cu polistiren este de 2 ani.

Sistemul slab ventilat este de preferat, întrucât are avantajul îmbătrânirii (similar carbonatării), după 20-30 de ani de la punerea lui în folosință.

Pentru ca sistemul cu polistiren și vată (clasic) să fie adecvat, trebuie curățată tencuiala şi refăcută, precum şi utilizarea unui mortar cu o chimie adecvată, care să aibă în compoziția lui rășini sintetice de calitate şi în cantitate corespunzătoare, agregate cuarțoase de carieră, ceea ce face aproape imposibilă verificarea calității materialelor folosite și implică costuri reale foarte mari pentru punerea în operă a sistemului.

COMPARAȚIE TEHNICĂ

Termoizolare cu sistem Thermomax

Alcătuire: material termoizolant, structura metalica de prindere, strat de aer slab ventilat intre fațadă existenta si panourile termoizolante. Sistem uscat.

Termoizolare cu polistiren

Alcătuire: material termoizolant cu polistiren expandat care are la baza proceduri umede de punere in opera. Sistem umed.
Asamblare: rapidă, uscată, posibilă în orice anotimp, fără opriri din cauza intemperiilor, cu ajutorul dispozitivelor metalice.
Asamblare: în cazul termoizolării cu polistiren, lucrarile se opresc atunci cand PLOUA sau sunt mai PUTIN DE 5 GRADE.
Coeficientul de transfer termic LAMBDA: pentru spuma poliuretanică 0,018 – 0,028 [W/m*K] (cel mai mic = cel mai bun)
Coeficientul de transfer termic LAMBDA: polistiren expandat 0,032 – 0,044 [W/m*K]; vată mineral bazaltică 0,028 – 0,034 [W/m*K]
Siguranta in exploatare: avantajul prinderii mecanice a sistemului (cu conexpanduri metalice de M8*80) în stratul interior de beton armat al panoului tristrat prefabricat elimină posibilitatea desprinderii materialului de pe fațade (inclusiv tencuiala). Lucru important din punct de vedere al securității trecătorilor.
Siguranta in exploatare: lipirea cu adeziv si fixarea cu dibluri din plastic este o prindere superficială, nesigură în cazul blocurilor vechi şi condiționată de folosirea unor adezivi de calitate superioară = costuri mai mari. Un adeziv de calitate inferioară (preț mic) poate duce la desprinderea de pe fațadă a plăcilor, împreuna cu stratul suport – tencuiala existentă a clădirii (din cauza carbonatării) – având consecințe grave asupra siguranței trecătorilor.

Impermeabilitate: ca urmare a protecției exterioare, cu tablă de aluminiu, prevopsită în câmp electrostatic, cu pulberi poliesterice prin efect tribocinetic şi datorită faptului că spuma poliuretanică are celulele închise în proporţie de 92%, nu absoarbe vaporii de apă şi deci sistemul este impermeabil.

Impermeabilitate: din cauza structurii lui polistirenul expandat absoarbe şi reține apa. O tencuială decorativă cu grad de protecție ridicat la absorbția de apă, implică costuri ridicate.
Duritate: sistemul asigură o rezistență mare la acțiunea forțelor de comprimare şi forfecare, caracteristici specific panourilor Sandwich. Densitatea spumei poliuretanice: 40-45kg/m3.
Duritate: polistirenul expandat (materialul cel mai folosit) – este un material cu duritate extrem de scazuta şi densitate 11 – 18 kg/m3.
Rezistența la foc: poliuretanul rigid, nu întreține arderea. Respectă cerințele cele mai exigente, în domeniul asigurării clădirilor împotriva incendiilor, are certificare în conformitate cu normele europene în construcţii şi face parte din clasa de foc B-S2-D0. Spuma poliuretanică folosita la sistemul THERMOMAX are proprietăți ignifuge – nu întreține arderea. Nu se deteriorează decât la temperaturi de 700°C-800°C şi apoi devine casantă.
Rezistența la foc: din punct de vedere al comportamentului la foc polistirenul, folosit pana acum in anvelopare (anul 2022), este un material care întreține si propaga arderea. Polistirenul se înmoaie la temperaturi de peste 190°C şi se topește la temperaturi de 240°C-300°C. Polistirenul grafitat este tratat ignifug şi nu întreține arderea, dar se topesc la o temperatură foarte mică. Din aceste motive, conform standardelor europene, izolările cu polistiren, sunt permise DOAR la clădirile care nu depășesc 12 m înălțime.
Durata de viață: în cazul sistemului de anvelopare THERMOMAX, cu panouri din aluminiu cu spumă poliuretanică, durata de viată este apreciată la 50 de ani, în condiţii de exploatare specifice zonei geografice şi climatice a României.
Durata de viață: in cazul sistemului termoizolant aplicat prin lipire, in cazul unei aplicări corecte, este de aproximativ 5-10 ani (media).
Îmbinări și izolare fonică: datorită sistemului de îmbinare (tip delfin) durata montajului este redusă foarte mult şi se asigură o planeitate foarte bună şi o siguranță sporită. Este un foarte bun izolator fonic, datorită stratului de aer dintre panou şi perete.

 

Îmbinări și izolare fonică: în cazul polistirenului, sunt necesare şi alte materiale pentru, lipirea, îmbinarea şi stabilizarea panourilor (adeziv, plasă armare, dibluri, profile de colț, amorsă, etc).
Mucegai și condens: prin ușoara ventilare, a aerului dintre peretele clădirii şi panou, elimină posibilitatea formarii condensului respectiv igrasie, mucegai. Poliuretanul, nu asigură un mediu propice formării sau întreținerii mucegaiurilor, ciupercilor. Asigură astfel o igienă perfectă clădirilor.
Mucegai și condens: în cazul folosirii sistemului termoizolant prin lipire pe fațadă, clădirea este închisa etanș, se salvează energie, dar construcția în timp, nu este protejată – încep să apară condensul, igrasia, mucegaiul. Trebuie să existe un transfer, între aerul din casă care a fost deja folosit şi cel din exterior. Sistemul cu polistiren nu nu lasă clădirea sa respire creand efectul „de punga”.
Ecologie: la finalul duratei de viaţă se pot recupera şi recicla, mare parte a materialelor folosite (aproximativ 80%), rezultând prin vanzarea acestuia si o suma importanta pentru beneficiar necesara următoarei investiție.
Ecologie: intrucat polistirenul este produs din derivate ale petrolului are o amprenta de CO2 foarte mare in plus are o durata de viaţă la jumătate faţă de sistemul THERMOMAX, NU se poate recicla NIMIC din acest sistem.
Durata execuției: pentru o suprafaţă de 1800 MP adică echivalentul unui bloc P+4 cu două scări este de 15 zile cu o echipa de 7 oameni.
Durata execuției: pentru o suprafaţă de 1800 MP adică echivalentul unui bloc P+4 cu două scări este de 90 zile cu o echipa de 20 de oameni.

COSTURI

Preț total per sistem, comparativ din punct de vedere calitativ

Preţ total sistem THERMOMAX:
La cererea clientului
Preţ total sistem din polistiren Grafitat ETICS:
La cererea clientului